Vild med vilje

Vildmedviljebanner

Drop sprøjtegiften og lad haven være vild

Den mest simple måde at undgå sprøjtegift er naturligvis at lade haven være, som den er. Vild med vilje er blevet en stor trend iblandt danske haveejere og mange lader bevidst ukrudtet og græsplænen vokse for at skabe et bedre miljø for insekter og standse tabet af biodiversitet. Samtidigt kan du undgå unødvendige sprøjtegifte, som risikerer at ende i det grundvand, der en dag bliver vores drikkevand.

Brændnælde Vildmedvilje

Lad dele af haven stå

Hvis du gerne vil have hjælp til at bekæmpe skadedyr, som bladlus, kan du lade dele af haven stå med f.eks. brændenælder, som giver flere nyttedyr. I stedet for den grønne græsplæne, kan du også lave et område om til en blomsterplæne med vilde planter og give plads til mere natur.
Sommerfugl VPU

Brug bunddække, sten og grene

Du kan bekæmpe ukrudt effektivt ved at begrænse ukrudtets adgang til plads, lys, vand og næring ved at dække jorden med bark, flis eller bunddække. Du kan også lade nogle sten og grene ligge rundt i haven for at skabe naturlige skjulesteder for insekter og små dyr. Små grene og kviste gør dine arealer til levested for flere arter. Nogle dyr, for eksempel sommerfugle, kan godt lide at hvile sig på lune sten.
Havearbejde Banner

Er den vilde have for vild for dig?

Om du vil have fliserne skrubbet for alger eller græsplænen fri fra mos og ukrudt kan arbejdet heldigvis klares uden brug af sprøjtegifte. Vælg miljøvenlige alternativer til sprøjtegiften og vær med til at sikre sundt og rent drikkevand i vores vandhaner – nu og i fremtiden.

Sådan passer du haven uden sprøjtegift
Vildeblomster

Bekæmp bladlusene med blomster

Mange blomster betyder pollen og nektar, og dermed nyttige insekter, der hjælper med at bekæmpe bladlusene naturligt. Et af dem er mariehønen, der spiser 200-600 bladlus i sin levetid som larve. Vælg planter, der naturligt findes i dit område, da de er bedre tilpasset lokale forhold og vil støtte det lokale dyreliv.
Fuglebad

Lav et fuglehus eller fuglebad

Småfuglene lever bl.a. af insekter og andre smådyr og kan dermed være med til at bekæmpe uønskede insekter. Tilskynd fugleliv ved at opsætte fuglehuse eller sørge for at fugle og insekter har adgang til frisk vand. Du kan også plante fuglevenlige buske og andre planter i haven.